2017. március 24., Gábor, Karina

Ezek drágulnak januártól Magyarországon

A korábbi évektől eltérően az év elején a szabályozott árak kisebb körét érinti emelés. Cikkünkben összeszedtük, hol várható drágulás 2011. január elsejével.

A januári emelések közül a legfontosabb a lakossági gáz drágulása. Az új tarifarendszer sávos lesz: az évente 1200 köbmétert meg nem haladó fogyasztás esetén nem változnak az árak – ide tartozik a fogyasztók 57 százaléka. Az 1200 és 1500 köbméter közöttiek esetén a drágulás mértéke 0,7 százalékos lesz januártól. Az 1500 köbméter feletti fogyasztás esetén az áremelés mértéke 4,5-9,3 százalék közötti lesz. A legfelső két kategóriába – 7,8, illetve 9,3 százalékos emeléssel – a 3,5 millió fogyasztó 6 százaléka tartozik. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a változásokat évesítve mutatta be, ezt azonban nem nehéz egy egyszerű havi számla adatai alapján jobban értelmezhetővé tenni.

A postai szolgáltatások hatósági árai átlagosan 4,8 százalékkal emelkednek jövőre, de a lakosság által leginkább használt küldemények árai nem változnak. A szabvány levél díja 80 forintról 90 forint nő, az elsőbbségi küldeményként az ár 105 forintról 115 forintra emelkedik. A Magyar Posta szerint ugyanakkor ezek az árváltozások az egyéni ügyfelek, illetve a mikrovállalkozások számára nem jelentenek jelentős terhet, mivel évente átlagosan kevesebb, mint két ilyen küldeményt adnak fel. A lakossági forgalom több mint felét kitevő levelezőlapok, képes levelezőlapok ára változatlan marad; nem elsőbbségi kezeléssel 80, elsőbbségi kezeléssel 105 forintba kerülnek továbbra is.

Az üzemanyagárak esetén nem lesz drágulás az új év első napjával, ráadásul a fuvarozók csökkenéssel számolhatnak, hiszen a 7,5 tonna feletti járművek esetén a gázolaj jövedéki adója visszaigényelhető, ami literenként 6,5 forintot jelent.

A jövedéki adó alá eső termékek közül egyedül a dohányáruknál lesz drágulás: a cigaretta és a sodródohány adóemelései átlagosan 16 forinttal növelik meg egy doboz, illetve zacskó árát.

Országszerte az egyes önkormányzatoknál több közszolgáltatás ára nő. Budapesten átlagosan 10 százalékkal drágulnak a kegyeleti szolgáltatások, öt százalékkal a szemétszállítás. Az ivóvíz három, a csatornadíj 19,5 százalékkal drágul január 1-től, a BKV jegyárai – a szokásostól eltérően – viszont nem emelkednek.

A főváros egyes kerületeiben, illetve több településen emelik az építményadó és a telekadó mértéket, valamint sokszor változik a szabályozás is.

Forrás: napi.hu

Címkék:

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.